Profesjonalne czyszczenie i suszenie sztućców

Profesjonalne czyszczenie i suszenie sztućców

Jak powszechnie wiadomo profesjonalne czyszczenie i suszenie sztućców jest bardzo uciążliwe i co najgorsze wymaga bardzo dużo cennego czasu. Zarówno w mniejszych, jak i większych punktach gastronomicznych to właśnie polerowanie sztućców wymaga zaangażowanie wielu pracowników, przez co generowane są wysokie koszty. Niestety tradycyjne zmywarki nie mogą zapewniać satysfakcjonujących wyników w postaci idealnie czystych sztućców, dlatego też warto jak najszybciej zainwestować w solidne maszyny do polerowania sztućców. Jest to inwestycja, która bardzo szybko się zwróci.

Zaawansowane urządzenia do czyszczenia, suszenia i polerowania

W pierwszej kolejności warto rozejrzeć się za specjalnymi kombajnami, które zapewniają nie tylko czyszczenie z resztek jedzenia, ale również polerowanie sztućców, ich suszenie i dezynfekcję. Sztućce wyjęte z takich urządzeń są tak naprawdę od razu gotowe do ponownego użycia – nie trzeba nawet czekać na wyschnięcie. Regeneracja brudnych sztućców zazwyczaj przebiega w trzech kluczowych etapach. Pierwszym etapem jest czyszczenie mechaniczne, drugim etapem jest dezynfekcja, a ostatnim polerowanie specjalnymi granulatami, które wolne są od wszelkich zarazków.

Obróbka wibrościerna w gastronomi

Jeszcze kilka lat temu obróbka wibrościerna wykorzystywana była wyłącznie w jubilerstwie do polerowania biżuterii metalowej oraz różnorodnych elementów z tworzywa sztucznego. W dzisiejszych czasach technologia ta coraz częściej wykorzystywana jest również w gastronomii do czyszczenia i polerowania sztućców. Największą zaletą obróbki wibrościernej jest wysoka skuteczność i szybkość. Dzięki obróbce wibrościernej polerowanie sztućców w gastronomii jest czystą przyjemnością.